Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Brak apetytu@flikr.com/anjanettew
Dieta w trakcie choroby powinna być lekkostrawna z dużą zawartością gotowanych na parze warzyw. Jadłospis powinien być dostosowany do fazy i rodzaju choroby. Innego żywienia wymaga dziecko gorączkujące, które musi przede wszystkim dużo pić, a innego maluch z zainfekowanym gardłem, który powinien dostawać posiłki półpłynne.
Pamiętaj, że w czasie choroby zmienia się sposób żywienia i rodzaj aktywności fizycznej twojego dziecka. Dieta, którą wprowadzasz powinna być do tego dostosowana. Jednak nie zmuszaj chorego dziecka do jedzenia. Zje, gdy będzie odczuwało głód, być może mniej, niż dla niego przygotowałaś. Ważne, żeby zjadło nawet trochę, ale zdrowego posiłku.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Sonia
2016.10.06 20:43
Kiedyś lekarka uczulała mnie na to, aby w trakcie antybiotykoterapii nie podawać dziecku nabiału... A owoce często podajemy, gdy choroba mija, zwłaszcza cytrusy, bo te są naprwdę zdrowe.
Patrycja Sobolewska
2016.10.04 22:16
U nas zawsze cięzko z jedzeniem podczas choroby ...
gocha2323
2016.10.03 17:17
o podawaniu nabiału w trakcie antybiotykoterapii to nie wiedziałam! bdę wiedziała na przyszłość!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.